AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, “Anadolu Sohbetleri” programına katıldı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, “Yeter söz millet” sloganını kullandı. dedim.
Yazıcı, Anadolu Yayıncılar Derneği’nin düzenlediği “Anadolu Sohbetleri” programına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
“Altı masanın açıkladığı ortak mutabakat metni” sorusuna Yazıcı, altı masanın 11’inci toplantısına rağmen aday gösteremediğini, program açıklamasının etik ve akılcı olmadığını söyledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ’13 Şubat’ta adayı netleştireceğiz’ dedi. Ancak İYİ Parti sözcüsü ’13 Şubat gibi takvim yok’ dedi. DEVA Parti Genel Başkanı Ali Babacan, ‘Niyetimiz 13 Şubat yoksa 30 Mart’a kadar zaman var’ dedi. Süreç neden bu kadar uzun sürüyor, bu konudaki görüşünüz nedir?” Yazıcı, soruya şu yanıtı verdi:
“Aday kim olacak? Recep Tayyip Erdoğan gibi bir liderin karşısında aday mı bulacaklar, kolay iş mi? Nasıl bulacaklar? Süre dolduğunda birini aday gösterecekler ya da aday gösterecekler.” katılmazlarsa her biri farklı bir aday öne sürer.Bizim gündemimizde çok fazla yok.Sadece bu konular tek adayla.Onların neden adayları,öncüleri olmadığını takip edip sorguluyoruz.Bu kolay bir iş değil. Er geç aday gösterecekler. 14 Mayıs’a doğru yürüyüşümüze kararlılıkla, her anı değerlendirerek devam ediyoruz.”
Yazıcı, “Seçim stratejiniz net mi?” sorusu üzerine strateji ekiplerinin olduğunu, toplantılar yaptıklarını ve seçim beyannamelerini sonuçlandırmak için çalıştıklarını söyledi. Siyaset tarzlarının kapsayıcı olduğunu ve boşluk bırakmadıklarını vurgulayan Yazıcı, “Türkiye’nin her sorunu, her sorunu gündemimizde. Kapsayıcı siyasi görüşümüz ve bu bakış açımızla deklarasyonu kamuoyu ile paylaşacağız.” dedim.
“Kürtler bu ülkenin eşit vatandaşlarıdır”
“Altı Masa’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığına yönelik tavrındaki değişikliği neye bağlıyorsunuz?” sorusu üzerine Yazıcı, belirlenen hukuk kuralları üzerinden yorum yaparak konuyu değiştirmenin mümkün olmadığını belirtti.
Yazıcı, değişen anayasal kurallara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pozisyonunun kesin olduğunu belirterek, Türkiye’nin 2017 Anayasa referandumu ile yeni bir yola girdiğini ifade etti. Anayasa değişikliğine bakıldığında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni sistemde ilk kez seçildiğine vurgu yapan Yazıcı, “Madde içeriğinde ikinci bir hakkı var. İkinci hakkını 14 Mayıs’ta kullanacak.” dedim.
“Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ‘HÜDA-PAR’a karşı iddiaları var. Cumhur İttifakı genişleyecek mi? AK Parti’nin Kürt vatandaşların oy kullanması konusunda bölgesel bir çalışması olacak mı?” sorusuna Yazıcı, “Çok yanlış bir algı var. HDP’yi eleştirdiğinizde, lideri PKK’yı aşağıladığınızda sanki bütün Kürtleri reddetmişiz gibi algılanıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Kürtler de eşit vatandaştır. bu ülke.” diye cevap verdi.
Yazıcı şöyle devam etti:
“Kürt vatandaşlarımız bizim teşkilatlarımızda, meclis kümemizde var. 6’lı tablonun altında bilinmeyen ve gizli bir ortak daha var diyerek HDP’ye yönelik eleştirilerimiz Kürtlere yönelik değildir. HDP’ye ve HDP’ye yönelik eleştirilerimiz ve PKK’yı yönetenler Kürtlere yönelik değil, “Bütünlüklerine saygı duyan her yurttaş bizim hedef kitlemizdir. AK Parti’nin kapsayıcı siyaset anlayışında her vatandaşın yeri eşittir.”
“Birbirlerine güvenmiyorlar demek ki”
“Şartlar sağlanırsa Cumhurbaşkanı Erdoğan bu seçimden sonra tekrar aday olabilir mi?” Soru üzerine Yazıcı, Meclis’in seçim yenileme hakkını kullanması halinde Cumhurbaşkanı’nın yeniden aday olabileceğini söyledi.
Yazıcı, “Başörtüsüne ilişkin Anayasa değişikliği teklifine” atıfta bulunarak, başörtüsünün din ve vicdan özgürlüğünün bir uzantısı olduğunu ve bu alanın Anayasa ile düzenlenmesi gerektiğini anlattı. CHP’nin başörtüsüne yasal düzenleme önerisi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Anayasa düzenlemesi yapalım” çağrısında bulunduğunu hatırlatan Yazıcı, muhalefet partilerinin bu konuda bir şey duymadıklarını söyledi.
Hazırladıkları önergeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduklarını ve bunun 6’lı masada büyük dalgalanmaya neden olduğunu anlatan Yazıcı, önergelerinin Meclis’e sunulduğu şekliyle komisyondan geçtiğine dikkat çekti.
Yazıcı, anayasa değişikliği konusunda bilinmeyen bir oylama olacağına işaret ederek, “muhalefet milletvekillerinin oylama için kabineye girmeyeceğini” iddia ediyorlar. değerlendirmesini yaptı.
“Yıkımı siyaset sanıyorlar”
“Demokrat Parti’nin ‘Milletin sözü yeter’ sloganı var. Millet İttifakı bu sloganı benimsemek istiyor. Millet İttifakı’nın bu sloganı desteklemesinin bir nedeni var mı?” sorusu üzerine Yazıcı şunları söyledi:
“1950 Türk demokrasisinde çok değerli bir dönüm noktasıdır. Çok partili siyasi hayata geçiyoruz. Adnan Menderes ve arkadaşları seçim kampanyasını yürütürken ‘Yeter Söz Millet’in telaffuzunu geliştirip sundular. Türk siyasetine. Millet siyasetimizin temelidir. Cumhurbaşkanımız 2002” “Yeter artık söz millet, karar millettir.” Bu slogan, yaptığımız işin prestiji ve milletle bağımızla bize en çok yakışan slogandır. Seçimlerin yenilenme tarihinin 14 Mayıs olarak belirlenmiş olması çok değerlidir.”
“Altı masa, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni Çankaya Köşkü’ne taşıyacağını söylüyor. Cumhuriyetin 100. yılında böyle bir şey ne anlama geliyor?” Soruyu yanıtlayan Yazıcı, şunları söyledi:
“Siyasette bazı kümeler yapıcıdır, bazıları yıkıcıdır. Bir adamın vizyonu yoksa, geleceğe dair bir perspektif çizemezse, Türkiye’nin mevcut sorunlarına çözüm sağlayacak bir projesi yoksa, bunu siyaset sanır. Külliye Cumhurbaşkanı’nın değil Türkiye’nindir.”