Rize çayı ve mesir ezmesi kayıt yolunda
Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bilinen ve sevilen 10 lezzetin daha uluslararası tescil alacağını vurgulayan açıklamada, “Bu ürünler; Ayaş domates, Bingöl balı, Bursa şeftali, Ezine peyniri, Hüyük çileği, Isparta gülyağı, Kilis zeytinyağı, Manisa’dır. mesir ezmesi, Rize çayı ve Urla sakızı enginarı… Türkiye’nin tüm bu lezzetleri uluslararası düzeyde aktif olarak savunulacak.” değerlendirme yapıldı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Varank, uluslararası coğrafi işaret seferberliği başlattıklarına işaret ederek, “AB’de coğrafi işaret sayısını 100’e çıkaracağız.” ifadesini kullandı. Türkiye’de tescilli coğrafi işaret sayısının 1300’ü geçtiğinin altını çizen Varank, bu ürünlerin uluslararası düzeyde tescil ve tanıtımına ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.
TÜRKPATENT, 2022 yılının son aylarında hazırlıkları tamamlanan 10 adet coğrafi işaretli eser için 5 Ocak’ta Avrupa Komisyonu’na toplu coğrafi işaret başvurusu yaptı. Bu 10 başvuru ile AB’de süreci devam eden başvuru sayısı arttı 42’ye. Antep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı ve Taşköprü sarımsağı daha önce AB’den tescilliydi.