İngiltere Dışişleri Bakanı, Ukrayna’ya desteği “stratejik güç” olarak nitelendirdi
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Rusya’ya karşı yürütülen savaş zaferle sonuçlanana kadar Ukrayna ordusunu desteklemeye kararlı olduklarını söyledi ve bu kararlılığı “stratejik direniş” olarak nitelendirdi.
Resmi temaslarda bulunmak üzere ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Cleverly, düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde (CSIS) Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Askeri yardımları savaşın seyrine göre şekillendirdiklerini belirten Cleverly, “Bu aşamada, geri püskürtmek için ABD ve ABD’nin sağladığı zırhlı araçlar da dahil olmak üzere NATO standartlarında ağır teçhizat, tank ve topçu sistemlerine ihtiyaç olduğunu anladık. (Rus ordusu) doğuda ve güneyde çok güçlü.” dedi.
Zekice, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ve savaşı izleyen herkese Ukrayna’yı zafere kadar desteklemeye kararlı oldukları mesajını ilettiklerini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı’nın bu kararlılığını bir an önce hayata geçirerek savaşa son vermesinin ve müzakere masasına oturmasının kendi askerlerinin hayatını korumak açısından değerli olduğuna işaret eden İngiliz Bakan, şöyle devam etti:
“Putin’in anlaması gereken şey, bu bitene kadar onların (Ukrayna) yanında duracak stratejik bir direnişe sahip olacağımızdır. Bu direnişi gösteremezsek, dünyaya ve dünyadaki potansiyel saldırganlara ‘bizi geride bırakırlarsa galip gelecekler’ mesajını vermiş olacağız. Aynı zamanda dünyayı çok daha tehlikeli bir yer haline getirecek.”
“Bu savaşı başarılı ve barışçıl bir sonuca ulaştırmak istiyoruz”
Moderatör, savaşın yakında düşük yoğunluklu bir çatışmaya dönüşmesinden endişe duyup duymadığını sorduğunda, Rusya-Ukrayna savaş yılının sona ermek üzere olduğunu hatırlatan Cleverly, bu savaşın aslında Kırım’ın Rusya tarafından ilhakı ile başladığını söyledi. 2014’te ve bir an önce bitmeli.
“Bu savaşı başarılı ve barışçıl bir sonuca ulaştırmak istiyoruz. Bunu doğru yapmazsanız bitmeyecek ve bize geri dönecek. Daha çok insanın hayatına, daha çok paraya mal olacak, uzayıp gidecek.” ve bu kimsenin çıkarına değil,” dedi Cleverly. sözlerini kullandı.
Ukrayna’yı destekleme kararlılığının arkasında sadece Ukrayna’nın çıkarlarının olmadığını kaydeden İngiliz Bakan, “Dünyayı daha sakin, öngörülebilir ve istikrarlı hale getirmek için burada kendi çıkarımızın büyük bir kısmı var” dedi. değerlendirmesini yaptı.
Öte yandan akıllıca, Rus ordusunun sabrını ve dayanıklılığını sık sık vurgulayan Putin’in aslında savaşı uzun süreli bir yıpratma savaşına dönüştürmek istediğini iddia etti.
Ukrayna’nın doğal bir NATO üyesi muamelesi görmesi sorulduğunda oldukça temkinli davranan Cleverly, NATO’nun tamamen bir savunma örgütü olduğunu ve Rus tehdidine karşı kurulan ittifakın asıl görevinin kendi üyelerini savunmak olduğunu söyledi.
“Bu savaşın küresel bir etkisi var, ancak nihayetinde ikili bir çatışma. Bence Putin, bunun bir şekilde Rusya ile NATO arasında bir güç testi olduğunu ima etmekten başka bir şey istemiyor. Ama temelde bu, Putin’in Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı ve bunun bedeli.” Akıllıca söyledi. ödeyen taraf olmayı hak ediyor.” dedi.