BioNTech kanser aşısını piyasaya süreceği tarihi açıkladı!
Salgınla mücadeleye yönelik ilk aşıyı geliştirip onay alan BioNTech’in kurucu ortakları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, adından söz ettirmeye devam ediyor.
Yeni hedef olarak kanserle mücadeleyi belirleyen Türk bilim insanları, kanser aşısı geliştirmeyi hedefliyor.
Kanserle mücadelede umut verici sonuçlar
Bu kapsamda başlatılan çalışmalardan umut verici sonuçlar elde edildi.
BioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Hasret Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, kanser aşısıyla ilgili Alman Focus dergisine açıklamalarda bulundu.
Onay için kullanılabilir
Şahin, yıllar süren kanser araştırmaları sonucunda akciğer kanserine karşı bir antikor ile metastaz yapmış meme kanserine karşı bir antikor ilaç konjugatı (ADC) adayının onaya uygun hale geldiğini belirtti.
Ayrıca bu yılın sonuna kadar 10 aşı adayının faz 2 veya faz 3 denemelerini tamamladığını ve kayıt potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
2026 yılında piyasaya sürülmesi hedefleniyor
Prof. Dr. Hasret Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin, yaptıkları röportajda ilk kanser aşısını 2026 yılına kadar piyasaya sürmeyi planladıklarını açıkladı.
30 kanser türü üzerinde çalışma yapılıyor
Toplam 30 kanser türüne karşı klinik araştırmaların sürdüğünü ve başarılı sonuçlara ulaşıldığını belirten Şahin, 2030 yılına kadar geniş bir kanser tedavi portföyü hedeflediklerini vurguladı.
Türeci, son yıllarda kanserle mücadelede çığır açıcı yeni bulgulara ulaşıldığını ve Biontech olarak büyük ilerleme kaydedildiğini belirtti.
Kemoterapiye gerek kalmayacak
Her hastanın kanser hücresinin farklı olduğunu ve kişiye özel kanser tedavisine odaklandıklarını vurgulayan Türeci, önümüzdeki yıllarda kemoterapiye gerek kalmayabileceğini belirtti.
Bu yaklaşımın gelecekte daha kesin ve etkili tedaviler sağlayabileceğini belirtti.
Özetle BioNTech’in kurucu ortakları, kanser tedavisi alanında yaptıkları çalışmaların önemli ilerleme kaydettiğini ve gelecekte daha etkili ve kişiye özel tedavilerin mümkün olabileceğine inandıklarını vurguladı.