Antik kentte yer alan sabit fiyat (narh) hükmü, kentin Roma döneminde ekonomik krizle mücadelesini göstermektedir.
Muğla’nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti Meclis Binası’nda yer alan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Süreksiz Listesi’nde yer alan blok mermerlerde dünyanın en büyük mermer antik kenti olmasının yanı sıra sabit fiyat (Narh) kararı, gladyatörlerin ve aşkın şehri olarak da bilinir. Roma döneminde yaşanan ekonomik kriz ve yüksek enflasyona karşı gösterilen çabayı içerir.
Sabit fiyat kararı karaborsayı ateşledi
Dönemin Roma İmparatoru Diockletian ekonomik krizden çıkabilmek için; Her alanda artan fiyatları sabitlemek ve fiyat artışlarını durdurmak için çıkarılan Narh Kararnamesi’nin de işe yaramadığı ortaya çıktı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof.
Bir kilo dana eti 80 dinar, askerlerin yıllık maaşı 1.600 dinar
Roma İmparatoru Diockletianus’un çıkardığı Narh Fermanı ile bazı temel tüketim maddeleri, askerlerin maaşları, giyim eşyası fiyatları, vasıflı ve vasıfsız personelin fiyatları mermer bloklar üzerine yazılmıştır. Bunların arasında bir öğretmenin yıllık maaşı 600 dinar, bir askerin yıllık maaşı 1800 dinar, 1 kilo dana eti 20 dinar, kaliteli balık 50 dinar, ayçiçek yağı 80 dinar ve marul 1 dinar.
“Sabit fiyat kararnamesi fiyatların artmasına ve kara borsaya neden oldu”
MSKU Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Stratonikeia antik kentinin meclis binasında bulunan Narh Fermanı’nın aslında bir imparatorluğun ekonomik krizden çıkış çabalarını yansıttığını anlattı. Rektör Kaçar, “Stratonikeia, Muğla bölgesi için çok değerli bir kent. Burası da Roma İmparatorluğu döneminde, 2. ve 3. yüzyıllara tarihlenen mevcut yapıların değerli bir parçası. Aynen bunun gibi İmparator Diockletianus’un da fiyat kararnamesi. Agorasında gösteriliyor yani.Fiyatlardaki artışı kontrol edemeyen imparator fiyatları dondurmaya karar verdi.Bunda başarılı oldu mu?Tabii ki hayır.Çünkü fiyatlar piyasada oluşuyor ve imparatorun fiyat kararı fiyatların düşmesi veya başka bir şekilde karaborsa oluşumu Kentteki bazı sütunların üzerindeki yazıtlardan da anlaşılacağı üzere 3., 5. ve 6. yüzyıllarda yani Genç Antik Çağ’da çok değerli anıtlar ve faaliyetler devam etmektedir. Yani şehir bugün camimizden de anlaşıldığı üzere hem Roma Dönemi’nde, hem Bizans Dönemi’nde, hem Osmanlı Dönemi’nde hem de Cumhuriyet Dönemi’nde değerini korumaya devam ediyor.